Koivu.tv vieraili Suomen ainoassa ja ensimmäisessä syöpäkoirien koulutuksessa

Koivu.tv tutustui syöpäkoirien koulutukseen Helsingin Viikissä. Kyseessä on ainoa laatuaan oleva syöpäkoirien hajuerottelukoulutus Suomessa. On uskomatonta kuinka paljon erilaisia mahdollisuuksia koirien hajuaistin käytössä piilee! Hajuerottelutaidon avulla koirat voidaan kouluttaa löytämään melkein mitä vain, kuten esimerkiksi raha- ja huumekätköjä, lutikoita, rottia, homemikrobeja ja jopa syöpää.

Koirien käyttö syövän diagnosoinnissa

Hajuaisti on koiran vahvin aisti ja koira pystyy tunnistamaan hyvinkin heikkoja hajuärsykkeitä. Lisäksi koirilla on myös äärimmäisen hyvä hajumuisti. Nykyään tiedetään usean ulkomaisen tutkimuksen perusteella, että koiran hajuaistia voidaan käyttää hyväksi sairauksien varhaisessa diagnosoinnissa. Tutkijoiden mukaan syövässä on tietty ominaishaju, jonka koira pystyy havaitsemaan tarkan hajuaistinsa avulla. Koira voidaan kouluttaa erottamaan sairaiden yksilöiden näytteet terveiden yksilöiden näytteistä. Syövän hoitoennuste paranee merkittävästi, koska koirien avulla syöpä voidaan diagnosoida nykyistä aiemmin.

Syövistä tutkimuksen kohteina on ollut eturauhas-, keuhko- ja virtsarakkosyöpä, ja näytteinä on ollut erilaisia eritteitä, kuten uloshengitysilmaa, verta, seerumia, sylkeä ja virtsaa.

Kuinka koiria koulutetaan?

Wise Nose – Suomen hajuerottueluyhdistys ry on erikoistunut koirien hajuerottelukoulutukseen. Treenejä on melkein päivittäin ja ne ovat pituudeltaan lyhyitä, vain muutaman minuutin pituisia. Treenejä voidaan siten halutessa tehdä useampi päivässä. Koirat on koulutettu operantin ehdollistumisen kautta. Toisin sanoen ehdollistuminen on tahdonalaista ja sitä vahvistetaan positiivisesti makupaloilla palkitsemalla. Koirille tällainen työskentely on leikkiä.

Kuinka koirat toimivat löytäessään positiivisen näytteen?

Hajunäytteet on sijoitettu purkeissa koiran haisteltavaksi purkkiradalle. Koiria opetetaan löytämään tietty haju usean näytteen joukosta ja merkitsemään se jollain tavalla. Merkitsemisen tapa voi olla esimerkiksi näytepurkin koskettaminen tassulla tai haukkuminen. Hajuradalla, johon Koivu.tv tutustui Helsingin Viikissä, käytettiin erilaisia virtsanäytteitä. Positiiviset näytteet olivat nisäsyöpää sairastavan koiran eritettä.

Syöpäkoirien koulutuksen tulevaisuudennäkymät

Wise Nose – Suomen hajuerottueluyhdistys ry. toimii yhteistyössä Helsingin yliopiston kliinisen hevos- ja pieneläinlääketieteen osaston ja Yliopistollisen eläinsairaalan, HUS syöpäklinikan, HUB Biopankki, Itä-Suomen yliopiston Farmasian laitoksen kanssa. Tulevaisuudessa pyritään siihen, että koirien hajuerottelutaitoa käytetään terveydenhuollon tukena sairausdiagnostiikassa. Mahdollisuudet ovat laajat myös muiden sairauksien kohdalla, esimerkiksi borrelioosin ja kilpirauhasen vajaatoiminnan varhaisessa ja luotettavassa diagnosoinnissa.

Piditkö artikkelista? Siinä tapauksessa tykkää ja jaa sitä eteenpäin muillekin.

Kuulemme myös mielellämme palautetta aiheesta. Sitä voit lähettää helpoiten kommentoimalla artikkelia alla tai Koivu.tv:n Facebookissa.

Facebook kommentointi